Antena Căutare

Iranul a convocat ambasadorul Marii Britanii după ce Marina Regală a capturat un petrolier iranian în apropiere de Gibraltar

Marina Regală Britanică a informat că a ajutat autorităţile din Gibraltar să captureze nava pentru că aceasta transporta petrol în Siria, încălcând astfel sancţiunile UE impuse guvernului sirian condus de preşedintele Bashar al-Assad.

Iranul a convocat ambasadorul britanic la Teheran pentru a denunţa ceea ce a numit ca fiind „capturarea ilegală” de către Marina Regală a unui petrolier iranian în apropiere de Gibraltar, relatează BBC.

Marina Regală Britanică a informat că a ajutat autorităţile din Gibraltar să captureze nava pentru că aceasta transporta petrol în Siria, încălcând astfel sancţiunile UE impuse guvernului sirian condus de preşedintele Bashar al-Assad.

Ministrul de Externe al Spaniei a informat că nava Grace 1 a fost capturată la cererea SUA. Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a numit acţiunea ca fiind „o formă de piraterie”.

Conform informaţiilor BBC, 30 de puşcaşi marini au fost transportaţi din Marea Britanie în Gibraltar pentru a ajuta autorităţile locale, la cererea guvernului din Gibraltar. Teheranul a răspuns prin convocarea ambasadorului britanic la Ministerul iranian de Externe pentru a denunţa „capturarea ilegală”.

Conform informaţiilor The Guardian, ambasadorul Rob Macaire a reiterat poziţia Marii Britanii, afirmând: „Marea Britanie salută acţiunea fermă a autorităţilor din Gibraltar de a impune sancţiunile împotriva regimului lui Bashar al-Assad”.

Procedura de capturare a navei s-a desfăşurat fără incidente şi fără să fie trase focuri de armă. Totuşi, într-un interviu acordat televiziunii iraniene, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Iran, Abbas Mousavi a descris capturarea ca fiind „piraterie” care nu are nicio bază legală. El a cerut ca petrolierul să fie eliberat imediat.

Ministrul de Externe interimar al Spaniei, Josep Borrell a declarat că Spania analizează circumstanţele acestei acţiuni însă a precizat că măsura a fost luată „la cererea SUA de către Marea Britanie”.

Consilierul pe securitate naţională al SUA, John Bolton, a declarat că vestea capturării navei este „excelentă” pentru că nava încălca sancţiunile UE impuse Siriei.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a declarat că măsurile luate de autorităţile din Gibraltar şi de Marina Regală vor opri ca resurse valoroase să ajungă la regimul „criminal” al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Sursa : news.ro

SUA şi alte 15 ţări reclamă UE la Organizaţia Mondială a Comerţului, pentru reglemenentările privind pesticidele... O tornadă a distrus un oraș din temelii în doar 15 minute...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x