Antena Căutare

(P) Istoria piraților: Cum au apărut "bandiții apelor"

Ceea ce în zilele noastre este doar un fenomen destul de rar întâlnit, cu secole în urmă reprezenta unul dintre cele mai obișnuite feluri în care se desfășurau jafurile. Istoria piraților a început cu secole bune înainte de Hristos, cam în perioada în care a început să se facă și comerț pe mare.

fotografie cu mai multe pirati care se lupta
Ceea ce în zilele noastre este doar un fenomen destul de rar întâlnit, cu secole în urmă reprezenta unul dintre cele mai obișnuite feluri în care se desfășurau jafurile

Primele atestări istorice ale piraților datează tocmai din secolul al 14-lea înainte de Hristos, când mai multe nave din Marea Egee și Marea Mediterană au fost atacate de un grup de numit "Oamenii Mării".

Originea acestora nu este cunoscută nici până în zilele noastre, existând mai multe teorii: fie că erau triburi elene, pirați din Europa Centrală sau soldați care s-au transformat în pirați.

La secole distanță însă, pirateria a devenit un fenomen din ce în ce mai puțin prezent. De altfel, în ultima perioadă doar pirații somalezi mai comit atacuri, în fața coastelor Oceanului Indian și a Marii Roșii.

Chiar și așa, pirații continuă să stârnească mult interes, motiv pentru care îi vedem adesea în filme și jocuri. Unul dintre cele mai cunoscute filme despre pirați este Captain Phillips (2013), în care Tom Hanks face un rol genial, în timp ce seria Pirații din Caraibe este arhicunoscută.

În ce privește jocurile, și aici există numeroase titluri, iar cel mai popular îi aparține companiei NetEnt - Pirate from the East, în care jucătorii însoțesc pirații japonezi aflați în căutarea comorilor. Printre simboluri se află pistoale, vase și o comoară. Pirate from the East poate fi jucat la această adresă.

Cum a început istoria piraților

Undeva în secolul XIV înainte de Hristos, în antichitatea clasică, fenicienii și ilirii erau cunoscuți ca pirați. Apoi, în antichitatea preclasică, grecii antici considerau că pirateria era o meserie autentică, un mod onorabil de a-ți câștiga existența. Practic, la piraterie s-au făcut referiri inclusiv în celebrele texte ale lui Homer, Iliada și Odiseea. Ulterior, inclusiv în cultura greacă pirateria a devenit o profesie rușinoasă.

Citește și: Cele mai căutate vedete pe Google. Ce nume au apărut cel mai des în căutările oamenilor din 2020

Lucrurile s-au agravat însă, iar în secolul al III-lea înainte de Hristos atacurile piraților asupra Olimpului din Licia au provocat o sărăcie cruntă. Amenințarea ilirilor s-a domolit puțin în 229 înainte de Hristos, când romanii au înfrânt flotele lor. Chiar și așa, pericolul a continuat și inclusiv Iulius Cezar a fost răpit la un moment dat de pirați.

Vikingii, probabil cei mai cunoscuți pirați

Poate că cei mai cunoscuți oameni cu statut de pirați au fost vikingii, care au comis numeroase atacuri și jafuri între secolele VIII și XII. Ei au atacat coastele, râurile și orașele din Europa de Vest, dar au ajuns și în Est, Africa de Nord sau Italia.

De asemenea, în istorie rămân și corsarii mediteraneeni, care, în secolul al XVII-lea, aveau deja nave cu vele foarte manevrabile, iar acest lucru îi ajuta să se miște foarte rapid. În plus, și localitățile de coastă din Italia, Spania și insulele din Marea Mediterană au fost atacate constant de corsari. Peste 1 milion de oameni au fost capturați de corsarii din Barberia și vânduți ca sclavi între secolele 16 și 19.

Citește și: Vedete care îți virusează calculatorul. Nu le căuta pe Google

Pirateria a fost întâlnită și în Asia de Sud-Est și de Sud, dar poate mai cunoscută este și cea din Caraibe, mai ales după ce Franța și Marea Britanie au început să-și dezvolte imperiile coloniale din zonă.

În zilele noastre, poate cei mai mediatizați pirați sunt cei somalezi. Aceștia au bărci mici sofisticate, sunt înarmați și de multe ori au profitat de echipajele în număr limitat ale navelor. Totuși, în ultimii ani, numărul atacurilor a scăzut considerabil. Dacă între 2010 și 2014 s-au înregistrat 358 de atacuri ale piraților somalezi, între 2015 și 2019 numărul acestora a scăzut la 8.

El este bărbatul care imită perfect păpușa Ken. Cum arăta Neven Ciganovic înainte să-și facă zeci de operații estetice... Cum arată cea mai singuratică persoană din lume. I se spune Mowgli și locuiește în Siberia, unde se fac -50 grade iarna...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x