Antena Căutare

Românii au găsit o metodă inedită pentru a păcăli automatele de reciclare. Cât de inventivi sunt

Românii au găsit o modalitate prin care să obțină bani chiar și din reciclarea ambalajelor returnabile chiar și dacă acestea nu fac parte din Sistemul Garanție-Returnare (SGR).

colaj mână care pune o sticlă în sistemul de recclare, dani la neatza cu răzvan și dani care vorbește despre returo și cutie cu sicle din plastic pentru reciclat Galerie
Românii au găsit o breșă în Sistemul Garanție-Returnare | Shutterstock, Antena 1

Românii sunt foarte inventivi, mai ales atunci când vine vorba să scoată bani din ”piatră seacă”. Aceștia au recurs la o metodă uluitoare pentru a primi bani și pe PET-urile care nu sunt reciclable.

Citește și: Cum recuperezi banii dacă achiziționezi produse cu eticheta SGR la Carrefour. Clienții pot beneficia de vouchere cadou

Românii au găsit o metodă inedită pentru a păcăli automatele de reciclare. Cât de inventivi sunt

Conform Libertatea, oamenii modifică PET-urile nereciclabile în reciclabile cu ajutorul unui copiator.

Pentru produsele precum sticlă din plastic, doză de aluminiu sau sticlă din sticlă cu logoul SGR sau pe care se menționează „Ambalaj cu garanție” se oprește în magazine o garanție de 50 de bani.

Citește și: S-a dat în România startul Sistemului Garanție-Returnare. Ramona Olaru: "Un viitor mai verde înseamnă sănătate curată"

Consumatorii pot merge la centrele de reciclare să își ia banii pe garanție înapoi, lăsând respectivele produse.

Programul de reciclare sau Sistemul Garanție-Returnare (SGR) a fost lansat oficial și în România pe 30 noiembrie 2023. Sistemul este cunoscut la nivel național în proporție de 96%, chiar dacă doar 50% dintre consumatorii intervievați în cadrul unui studiu au folosit respectivul program.

Citește și: Românii își unesc eforturile pentru un mediu mai curat. Camelia Bălțoi: "Trebuie să fim responsabili pentru generațiile viitoare"

Mulți români au recurs la o metodă ingenioasă pentru a lua bani și în schimbul produselor care nu au semnalat pe ele logoul SGR sau „Ambalaj cu garanție”. Pentru a păcăli Sistemul Garanție-Returnare și a încasa bani pe produse cărora nu li s-a oprit garanția la achiziție, oamenii printează un alt cod de bare al unui produs cu garanție și îl lipesc peste cel existent.

Astfel primesc un voucher de 50 de bani, valabil 12 luni de la data emiterii.

Potrivit sursei menționate, această metodă nu va mai fi eficientă începând cu 1 iulie, când nu se vor mai introduce pe piață produse intră sub incidența SGR, fără să fie inscripționate cu logoul și codul de bare aferent.

Citește și: De la 1 ianuarie 2024 românii vor primi un nou voucher. Care sunt condițiile și cine va beneficia de ele

Potrivit unui studiu realizat în luna martie pe un eșantion de 600 de persoane la nivel național, cu vârste între 18 și 64 de ani, peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate de consumatori, adică 10 milioane de euro returnați.

Compania care operează SGR funcționează pe principiul „not for profit”, ceea ce înseamnă că tot profitul din colectarea ambalajelor este reinvestit în dezvoltarea Sistemului Garanție-Returnare. SGR este administrat de RetuRO, care funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantității de ambalaje puse pe piață și returnate de consumatori.

Citește și: Cine poate primi voucherul de energie din partea Guvernului, în valoare de 1.400 de lei. Documentele necesare

Cei trei acționari privați care au creat consorțiul sunt:

- Asociația Berarii României pentru Mediu (30%)

- Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%)

- Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

O femeie a făcut o descoperire dezgustătoare în burrito. Ce a putut găsi în mâncare: „Acela nu e un bob de fasole”... Cum s-a văzut aurora boreală din România și cum pot fi oamenii afectați de contextul în care s-a produs acest fenomen op...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x